Waalse Kerk Breda
Restauratie 2015 - 2016
Foto’s: Marcel Dalinghaus
Medio oktober 2015 is een aanvang gemaakt voor het onderhoud en restauratie van de Waalse Kerk. Dit betreft met name het linker en middenraam in het koor, waar vochtdoorslag is. Verder zal aan de noord en westzijde van de kerk het voegwerk worden behandeld. Ook het dak van het schip zal van nieuwe leien worden voorzien. Op deze pagina wordt u onder andere middels fotomateriaal op de hoogte gehouden van de vorderingen.
De restauratie is begonnen, de steigers worden geplaatst.
Ook in de kerk zal het vochtprobleem worden aangepakt. Het bord met de Tien Geboden (in het frans) is van de muur gehaald en elders in de kerk opgeslagen.
Dan wordt duidelijk hoe ernstig het probleem daadwerkelijk is...
Inmiddels wordt ook aan de buitenzijde het probleem grondig aangepakt. Eerst de stuclaag verwijderen en vervolgens de voegen uitfrezen. Een heftig karwei wat veel stof doet opwaaien.
Ook de kopgevel wordt onder handen genomen. De voegen worden vernieuwd en waar nodig worden de stenen vervangen.
Er worden zelfs ontdekkingen gedaan. Een oude schoorsteen.
En als er dan toch een steiger staat, pakken we het torentje ook nog even aan. Er wordt schilderwerk verricht aan de staanders van het torentje.
Kunnen we meteen het klokje eens van dichtbij bekijken... J’AFFIRME LA VIE
Nu gaan we eindelijk ook echt binnen beginnen. Op vrijdag 6 november 2015 is het “verplichte” reclamebord geplaatst onder het toeziend oog van het bestuur van de Stichting tot Behoud en Exploitatie Waalse Kerk Breda.
Vlak voor kerstmis 2015 komt er groen licht van de provincie Noord-Brabant en komt er subsidie om ook de dakvlakken van het schip van nieuwe leien te mogen voorzien.
De muurankers zijn      weer opnieuw in          de verf gezet.
De Haan is even van de toren gehaald.
De binnenzijde wordt eindelijk afgewerkt.
CONTACT